Jak to działa?: Mleko (172)

Jak to działa?: Mleko (172)

magazyn popularnonaukowy Polska   b.o.
W skrócie:Badania fizykochemiczne mleka pozwalają na analizę jego właściwości, w tym zawartości białek, tłuszczy, witamin i minerałów. Proces UHT eliminuje bakterie, wydłużając okres przydatności do spożycia,

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
niedziela, 2 lutego
za 11 dni
22:55 TVP ABC (z napisami)

Opis

Radosław Brzózka tłumaczy podstawowe prawa fizyki, które rządzą zjawiskami w otaczającym świecie. Jako przykłady posłużą mu urządzenia, z których ludzie korzystają na co dzień. Efektowne eksperymenty przekonują, że fizyka nie musi być trudna i nudna. Widzowie zobaczą, jak ciekawość świata i chęć rozwiązania problemów pomogła naukowcom i wynalazcom skonstruować takie urządzenia jak telefon komórkowy, kuchenka mikrofalowa czy aparat fotograficzny.

Krowy produkują mleko jako naturalny pokarm dla swoich cieląt, dostarczając im niezbędne składniki odżywcze potrzebne do wzrostu i rozwoju. Badania fizykochemiczne mleka pozwalają na analizę jego składu i właściwości, w tym zawartości białek, tłuszczy, witamin i minerałów. Proces UHT, polegający na podgrzewaniu mleka do bardzo wysokiej temperatury na krótki czas, eliminuje bakterie, wydłużając okres przydatności do spożycia, ale może nieznacznie zmienić smak i niektóre wartości odżywcze. Kwestia spożycia mleka przez dorosłych pozostaje przedmiotem dyskusji, gdyż tolerancja laktozy zmienia się indywidualnie, a mleko jest źródłem wapnia i witamin, które są przydatne dla organizmu.