Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 26 marca za 11 dni |
11:35 | TVP Historia 2 |
środa, 26 marca za 11 dni |
11:45 | TVP Historia |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Po objęciu tronu przez Stanisława Augusta w Polsce rozpoczął się okres modernizacji, któremu towarzyszyły intensywne spory polityczne. Krytycy zarzucali królowi i jego otoczeniu rezygnację z narodowych tradycji na rzecz zagranicznych wzorców. Podczas Sejmu Wielkiego ponownie rozgorzała debata na temat wpływu obcych trendów, a członkowie opozycji antykrólewskiej manifestowali swoje stanowisko, wybierając tradycyjne polskie ubiór, goląc głowy i zapuszczając wąsy. Zastanawiano się również, czy naśladowanie obcych wzorców odnosi się także do kulinariów. Jarosław Dumanowski, razem z ekspertami, analizuje działalność Paula Tremo, francuskiego kucharza na dworze Stanisława Augusta, który organizował słynne obiady czwartkowe, podczas których król gościł literatów i uczonych. Maciej Nowicki podejmuje się rekonstrukcji potraw typowych dla tamtego okresu, takich jak popularna baranina, by lepiej zrozumieć, dlaczego to właśnie przepisy Tremo były uważane za bardziej polskie niż te autorstwa Wojciecha Wincentego Wielądka.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Jak kucharka mieszczańska stała się kucharzem doskonałym (11) - magazyn kulinarny - środa, 19 marca 11:25 i 3 późniejsze emisje