Historia kuchni polskiej: Jak kucharka mieszczańska stała się kucharzem doskonałym (11)

Historia kuchni polskiej: Jak kucharka mieszczańska stała się kucharzem doskonałym (11)

magazyn kulinarny Polska 2024-2025   od 12 lat

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 19 marca
za 13 dni
11:25 TVP Historia
środa, 19 marca
za 13 dni
11:40 TVP Historia 2

Opis

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.

Pod koniec XVIII wieku świat stoi w obliczu ogromnych zmian. W Polsce po pierwszym rozbiorze panuje względna stabilizacja. Stanisław August decyduje się na ostrożne reformy. Opozycja powołuje się na hasła narodowe, sięgając po tradycję. Obok wciąż wydawanej książki Czernieckiego pojawiła się kolejna popularna pozycja. Wojciech Wielądko wydaje w 1783 roku "Kucharza doskonałego", który szybko staje się bestsellerem swojej epoki. O książce opowie historyk Jarosław Dumanowski, a opisane potrawy zrekonstruuje rekonstruuje historyk i kucharz Maciej Nowicki.