Historia kuchni polskiej: Kuchnia w czasach Kopernika, czyli renesans od kuchni

Historia kuchni polskiej: Kuchnia w czasach Kopernika, czyli renesans od kuchni

magazyn kulinarny Polska 2024-2025   od 12 lat

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 1 lutego
za 12 dni
8:05 TVP Historia

Opis

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.

Mikołaj Kopernik, znany przede wszystkim jako astronom, zajmował się także ekonomią, był duchownym i lekarzem. Jego zainteresowania medycyną w okresie renesansu prowadziły również do eksploracji dietetyki. W tamtym czasie uważano, że cztery podstawowe elementy, takie jak ogień, ziemia, powietrze i woda, odgrywają kluczową rolę w zdrowiu człowieka. Na tej podstawie rozwijano zalecenia zdrowotne i żywieniowe, popularne było podejście zwane dietetyką humoralną. Zielniki opisujące właściwości dietetyczne roślin, zbóż, warzyw i mięsa cieszyły się dużym uznaniem. Spotkania z Kallimachem oraz studia medyczne w Bolonii i Padwie uczyniły Kopernika zwolennikiem tej formy dietetyki, którą stosował w swojej praktyce medycznej. Jarosław Dumanowski bada dietetyczne zasady z czasów Kopernika, a Maciej Nowicki próbuje odtworzyć przepisy z pierwszej połowy XVI wieku.