Historia kuchni polskiej: Kuchnia krzyżacka, czyli kiełbasa na Wielki Post

magazyn kulinarny Polska 2024-2025   od 12 lat

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 18 stycznia
za 11 dni
8:10 TVP Historia
sobota, 18 stycznia
za 11 dni
8:20 TVP Historia 2

Opis

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.

Kuchnia krzyżacka ma wiele wspólnego z polską, mimo że przekazy historyczne od Jana Długosza i Henryka Sienkiewicza często ukazywały Zakon Krzyżacki przez pryzmat prowadzonych przez niego wojen. W XV-wiecznej królewieckiej książce kucharskiej, związanej z dworem wielkiego mistrza w Malborku, można znaleźć przepisy kulinarne, takie jak kiełbasa na wielki post, które wskazują na rozwiniętą gastronomię braci zakonnych. Ekspansja Zakonu nie była oparta jedynie na działaniach militarnych. Miasta takie jak Toruń, Malbork i Gdańsk rozwijały się dzięki wzorcom organizacyjnym, które wprowadzili Krzyżacy. To oni pomogli w rozprzestrzenieniu międzynarodowej kuchni gotyckiej od Hiszpanii po Polskę, a dalej aż do Włoch. Te techniki kulinarne przetrwały do dziś, podobnie jak kultura rycerska. Maciej Nowicki i Jarosław Dumanowski rekonstruują potrawy, takie jak kiełbasa będąca deserem, oraz przypominają, że królewieckie klopsy nadal mają swoje miejsce w tradycji kulinarnej.

Zobacz także