Historia kuchni polskiej: Kuchnia Jadwigi i Jagiełły
W skrócie: | Kiedy Jadwiga poślubia Jagiełłę, w Krakowie powstał tętniący życiem dwór. Udało się znaleźć rachunki, dzięki którym dowiedzieliśmy się, co jedli król i królowa. Potrawy rekonstruuje Maciej Nowicki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 11 stycznia za 10 dni |
8:10 | TVP Historia |
sobota, 11 stycznia za 10 dni |
8:20 | TVP Historia 2 |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Po zjednoczeniu kraju przez Władysława Łokietka i umocnieniu państwa przez Kazimierza Wielkiego Królestwo Polskie liczy się coraz bardziej na arenie międzynarodowej. Do jego stolicy, Krakowa, napływają towary z całego ówczesnego świata. Do historii przechodzi uczta u Wierzynka. W programie dowiemy się, kto w niej uczestniczył i co zaserwowano. Kiedy Jadwiga poślubia księcia litewskiego Jagiełłę, w Krakowie powstał wielki, tętniący życiem dwór, odwiedzany przez władców, artystów i uczonych z całej Europy. Udało się znaleźć rachunki z ich dworu, dzięki którym dowiedzieliśmy się, co król, królowa i ich dwór jedli w określone dni, jak dużo i ile to kosztowało. Potrawy te rekonstruuje Maciej Nowicki.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Chrzest. Wino, oliwa i post - magazyn kulinarny - sobota, 4 stycznia 8:00 i 1 późniejsza emisja