Historia kuchni polskiej: Kuchnia Jadwigi i Jagiełły
W skrócie: | Kiedy Jadwiga poślubia Jagiełłę, w Krakowie powstał tętniący życiem dwór. Udało się znaleźć rachunki, dzięki którym dowiedzieliśmy się, co jedli król i królowa. Potrawy rekonstruuje Maciej Nowicki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Po zjednoczeniu kraju przez Władysława Łokietka i umocnieniu państwa przez Kazimierza Wielkiego Królestwo Polskie liczy się coraz bardziej na arenie międzynarodowej. Do jego stolicy, Krakowa, napływają towary z całego ówczesnego świata. Do historii przechodzi uczta u Wierzynka. W programie dowiemy się, kto w niej uczestniczył i co zaserwowano. Kiedy Jadwiga poślubia księcia litewskiego Jagiełłę, w Krakowie powstał wielki, tętniący życiem dwór, odwiedzany przez władców, artystów i uczonych z całej Europy. Udało się znaleźć rachunki z ich dworu, dzięki którym dowiedzieliśmy się, co król, królowa i ich dwór jedli w określone dni, jak dużo i ile to kosztowało. Potrawy te rekonstruuje Maciej Nowicki.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Kartofle. Koniec głodu? (16) - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:15
- Historia kuchni polskiej: Lucyna Ćwierczakiewiczowa (17) - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 11:30 i 3 późniejsze emisje
- Historia kuchni polskiej - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:10
- Historia kuchni polskiej: Kuchnia żydowska (18) - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:35