Historia kuchni polskiej: Król Stanisław Leszczyński i moda na dania znad Wisły (10)
W skrócie: | W XVIII wieku król Stanisław Leszczyński miał swój dwór w Lotaryngii. Dzięki niemu pojawiła się tam m.in. restauracja serwująca polskie potrawy. Poznamy szczegóły tych kulinarnych triumfów. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
W XVIII wieku nastąpiła znacząca zmiana we wzajemnych wpływach kulinarnych między Polską a Francją. Choć wcześniej to Polska czerpała inspiracje ze świata, w tym okresie na arenie kulinarnej Francja zaczęła korzystać z naszych wpływów. Stało się to za sprawą króla Stanisława Leszczyńskiego, który po dwukrotnej utracie polskiego tronu uciekł za granicę. Po ślubie jego córki, Marii Leszczyńskiej, z królem Francji Ludwikiem XV, został księciem Lotaryngii. Znany tam jako "dobry król Stanisław", zasłużył się jako filozof i mecenas sztuk. Jego dwór w Lotaryngii odwiedzało wielu Polaków, którzy po powrocie promowali francuską kulturę i język. Dzięki wpływowi Leszczyńskiego pojawiły się tam polskie akcenty, takie jak restauracja serwująca polskie potrawy oraz pomnik ku jego czci. O szczegółach tych właśnie kulinarnych triumfów opowiedzą prof. Jarosław Dumanowski oraz francuscy eksperci, a dawne polskie potrawy odtworzy Maciej Nowicki.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Kartofle. Koniec głodu? (16) - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 18:15
- Historia kuchni polskiej: Lucyna Ćwierczakiewiczowa (17) - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 11:30 i 3 późniejsze emisje
- Historia kuchni polskiej - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:10
- Historia kuchni polskiej: Kuchnia żydowska (18) - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:35