Fabryki smaku: USA 2: Papryczki i pralinki (22)
(Food Factory USA 2: Salsa, Pralines, & Buffalo Sauce)
W skrócie: | W tym odcinku czeka nas wizyta w fabryce w Wisconsin, gdzie rocznie przetwarzanych jest ponad 1300 ton papryczek jalapeno, z których powstaje pikantna salsa verde. Zajrzymy też do baru w Buffalo. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 28 marca za 13 dni |
4:00 | National Geographic |
Opis
W każdym odcinku prezentowane są kulisy produkcji trzech ulubionych przysmaków Amerykanów. Widzowie mają okazję zobaczyć, jak powstają pyszne słodycze i wyśmienite wytrawne dania. Twórcy serii odwiedzają zarówno kameralne rodzinne zakłady i piekarnie, jak i gigantyczne przedsiębiorstwa. Przedstawiają zaangażowanych pracowników i wspaniałe maszyny, dzięki którym możliwe jest przetworzenie gór surowców w gotowe produkty, sprzedawane w sklepach w całych Stanach Zjednoczonych. Przed nami uczta dla zmysłów, którą możemy delektować się bez obaw o puste kalorie.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku czeka nas wizyta w fabryce w Wisconsin, gdzie rocznie przetwarzanych jest ponad 1300 ton papryczek jalapeno, z których powstaje pikantna salsa verde. W zakładzie w Georgii przekonamy się, że przy tworzeniu pysznych pralinek żadna maszyna nie zastąpi człowieka. Zajrzymy również do słynnego baru w Buffalo, gdzie w 1964 roku po raz pierwszy zaserwowano skrzydełka kurczaka, które pokochali Amerykanie. Obecnie produkuje się tam charakterystyczny sos do tego dania.
Zobacz także
- Fabryki smaku: USA 2: Parmezanowy kurczak (8) - serial dokumentalny - noc śr./czw., 19 na 20 marca 3:35
- Fabryki smaku: USA 2: Przekąska w przestworzach (9) - serial dokumentalny - noc śr./czw., 19 na 20 marca 4:00
- Fabryki smaku: USA 2: Whisky i cola (10) - serial dokumentalny - noc czw./pt., 20 na 21 marca 3:35
- Fabryki smaku: USA 2: Kawa i zupa z małży (11) - serial dokumentalny - noc czw./pt., 20 na 21 marca 4:00
- Fabryki smaku: USA 2: Pyszny milion (12) - serial dokumentalny - noc pt./sob., 21 na 22 marca 3:40
- Fabryki smaku: USA 2: Pomidory na Florydzie (13) - serial dokumentalny - noc pt./sob., 21 na 22 marca 4:05
- Fabryki smaku: USA 2: Filety z ryby i corn dogi (15) - serial dokumentalny - noc pon./wt., 24 na 25 marca 3:35
- Fabryki smaku: USA 2: Paprykowe morze (16) - serial dokumentalny - noc pon./wt., 24 na 25 marca 4:00
- Fabryki smaku: USA 2: Guma do żucia, chrzan i babeczki (17) - serial dokumentalny - noc wt./śr., 25 na 26 marca 3:35
- Fabryki smaku: USA 2: Pensylwańskie skarby (18) - serial dokumentalny - noc wt./śr., 25 na 26 marca 4:00