Fabryki smaku: USA 2: Parmezanowy kurczak (8)
(Food Factory USA 2)
W skrócie: | Przyjrzyjmy się, jak powstają legendarne drażetki PEZ w charakterystycznych opakowaniach i jak przebiega produkcja chrupiących serowych minigofrów. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 20 marca za 5 dni |
3:35 | National Geographic |
Opis
W każdym odcinku prezentowane są kulisy produkcji trzech ulubionych przysmaków Amerykanów. Widzowie mają okazję zobaczyć, jak powstają pyszne słodycze i wyśmienite wytrawne dania. Twórcy serii odwiedzają zarówno kameralne rodzinne zakłady i piekarnie, jak i gigantyczne przedsiębiorstwa. Przedstawiają zaangażowanych pracowników i wspaniałe maszyny, dzięki którym możliwe jest przetworzenie gór surowców w gotowe produkty, sprzedawane w sklepach w całych Stanach Zjednoczonych. Przed nami uczta dla zmysłów, którą możemy delektować się bez obaw o puste kalorie.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku zobaczymy, jak powstają cukierki PEZ. Ich historia sięga 1927 roku, kiedy zaczęto produkować miętówki o tej nazwie. Teraz w jednej partii wytwarzanych jest prawie pół miliona pastylek. Dowiemy się również, czemu zawdzięczają swój pyszny smak miniaturowe gofry z jasnopomarańczowym nadzieniem. Odwiedzimy też zakłady, w których produkowane są piersi kurczaka z parmezanem. To włoskie danie inspirowane jest rodzinnym przepisem.
Zobacz także
- Fabryki smaku: USA 2: Przekąska w przestworzach (9) - serial dokumentalny - noc śr./czw., 19 na 20 marca 4:00
- Fabryki smaku: USA 2: Whisky i cola (10) - serial dokumentalny - noc czw./pt., 20 na 21 marca 3:35
- Fabryki smaku: USA 2: Kawa i zupa z małży (11) - serial dokumentalny - noc czw./pt., 20 na 21 marca 4:00
- Fabryki smaku: USA 2: Pyszny milion (12) - serial dokumentalny - noc pt./sob., 21 na 22 marca 3:40
- Fabryki smaku: USA 2: Pomidory na Florydzie (13) - serial dokumentalny - noc pt./sob., 21 na 22 marca 4:05
- Fabryki smaku: USA 2: Filety z ryby i corn dogi (15) - serial dokumentalny - noc pon./wt., 24 na 25 marca 3:35
- Fabryki smaku: USA 2: Paprykowe morze (16) - serial dokumentalny - noc pon./wt., 24 na 25 marca 4:00
- Fabryki smaku: USA 2: Guma do żucia, chrzan i babeczki (17) - serial dokumentalny - noc wt./śr., 25 na 26 marca 3:35
- Fabryki smaku: USA 2: Pensylwańskie skarby (18) - serial dokumentalny - noc wt./śr., 25 na 26 marca 4:00
- Fabryki smaku: USA 2: Pączki i bułeczki (19) - serial dokumentalny - noc śr./czw., 26 na 27 marca 3:35