Fabryka jedzenia (3)
(Food Factory 5: Cut the Cheese)
W skrócie: | Przyjrzyjmy się, jak powstaje owocowa skórka, serowe przekąski z zsiadłego mleka i meksykański sos guacamole. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
W tym odcinku odwiedzamy zakład, w którym produkuje się owocowe batoniki. Na jedną partię tego słodkiego, ciągnącego się przysmaku zużywa się 80 tysięcy jabłek, pochodzących z doliny Okanagan w Kolumbii Brytyjskiej. Obejrzymy również fabrykę w Quebecu, w której wytwarzane są pyszne serowe przekąski. W Toronto zobaczymy, jak powstają batoniki inspirowane broadwayowskim musicalem. Poznamy również proces produkcji kanadyjskiego guacamole.
Zobacz także
- Fabryka jedzenia (16) - serial dokumentalny - dziś, 11 marca 7:25
- Fabryka jedzenia (17) - serial dokumentalny - środa, 12 marca 7:25
- Fabryka jedzenia (18) - serial dokumentalny - czwartek, 13 marca 7:25
- Fabryka jedzenia: Getting Saucy (8) - serial dokumentalny - sobota, 15 marca 12:00
- Fabryka jedzenia: Double Trouble (9) - serial dokumentalny - sobota, 15 marca 12:30
- Fabryka jedzenia (10) - serial dokumentalny - niedziela, 16 marca 12:00
- Fabryka jedzenia (11) - serial dokumentalny - niedziela, 16 marca 12:30
- Fabryka jedzenia (19) - serial dokumentalny - poniedziałek, 17 marca 7:25
- Fabryka jedzenia (20) - serial dokumentalny - wtorek, 18 marca 7:25
- Fabryka jedzenia (21) - serial dokumentalny - środa, 19 marca 7:25