Zabójcze potrawy: Laos (1)
Reżyseria: | Jacek Klisowski |
---|---|
W skrócie: | Prowadzący zgłębia główne założenie kuchni laotańskiej: wszystko, co zawiera białko i witaminy nadaje się do jedzenia. Próbuje skolopendry, robaków bambusowych i kokosowych, nietoperza i larw mrówek. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 31 grudnia za 13 dni |
22:00 | Zoom TV |
Opis
Prowadzący program - antropolog i obieżyświat Jarek Nowak - wyrusza w egzotyczne zakątki świata w poszukiwaniu potraw, które w naszej kulturze budzą odrazę i wyjaśnia, skąd wzięły się specyficzne zwyczaje kulinarne. W każdym odcinku przedstawiciele lokalnych społeczności ujawniają tajniki regionalnych przysmaków, ale również dzielą się wierzeniami i zwyczajami związanymi z jedzeniem. Wśród szokujących dań znajdują się takie potrawy jak: owady smażone w głębokim tłuszczu, krokodyl, potrawka z kobry, nietoperz pieczony w drewnie bambusa, czy mięso tarantuli. W programie widzowie dowiedzą się także wielu cennych dla turystów informacji, m.in. czego nie jeść, by nie narazić zdrowia i życia podczas egzotycznych podróży. Przede wszystkim Jarek Nowak uczy jednak tolerancji dla inności, otwierając oczy na zróżnicowanie tradycji kulinarnej świata.
W tym odcinku
W Laosie prowadzący bierze udział w uroczystym pochodzie mnichów, doświadczając w ten sposób jednego z najważniejszych rytuałów dla miejscowej społeczności. Podróżnik zgłębia główne założenie kuchni laotańskiej: wszystko co zawiera białko i witaminy nadaje się do jedzenia. Idąc tym tropem, Jarek próbuje toksycznej skolopendry, robaków bambusowych i kokosowych, nietoperza oraz larw czerwonych mrówek. Antropolog gości również w laotańskim domu, gdzie bierze udział w przygotowaniu tradycyjnych domowych potraw.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jacek Klisowski reżyseria
- Jarosław Nowak gospodarz
Zobacz także
- Zabójcze potrawy: Wietnam (2) - serial dokumentalny - wtorek, 31 grudnia 23:00
- Zabójcze potrawy: Kambodża (3) - serial dokumentalny - wtorek, 31 grudnia 23:50