Wszystkie smaki fermentacji: Żywność służąca przetrwaniu (1)
(Flavors of Fermentation)
serial dokumentalny Korea Południowa 2020
Reżyseria: | Yoonsang Kim |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 2 stycznia za 14 dni |
1:45 | PLANETE+ (z napisami) |
Opis
Interesująca seria poświęcona jednej z najstarszych metod konserwowania żywności, popularnej zwłaszcza wśród mieszkańców strefy polarnej i Azji. Fermentacja umożliwia długie przechowywanie pokarmów, a także uzyskanie wyrazistego smaku potraw. Na Grenlandii przyrządza się na przykład mewy kiszone w skórze foki; w Korei, Japonii i w Chinach - sfermentowane ryby i soję, a na Islandii - mięso rekina.
W tym odcinku
Sekrety jednej z najstarszych metod konserwowania żywności i wzmacniania smaku. Na Grenlandii przyrządza się na przykład mewy kiszone w skórze foki, a na Islandii - mięso rekina.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Yoonsang Kim reżyseria
Zobacz także
- Wszystkie smaki fermentacji: Upojeni fetorem (2) - serial dokumentalny - noc śr./czw., 1 na 2 stycznia 2:25
- Wszystkie smaki fermentacji: Fermentacja i rozkład (3) - serial dokumentalny - noc śr./czw., 1 na 2 stycznia 3:10
- Wszystkie smaki fermentacji: Dar morza i soli (4) - serial dokumentalny - noc śr./czw., 1 na 2 stycznia 3:55