Wszystkie smaki fermentacji: Sztuka powolności (5)
(Flavors of Fermentation)
serial dokumentalny Korea Południowa 2020
Reżyseria: | Yoonsang Kim |
---|---|
W skrócie: | Fermentacja umożliwia długie przechowywanie pokarmów. Pomaga uzyskać wyrazisty smak. To jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, popularna zwłaszcza wśród mieszkańców strefy polarnej i Azji. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 12 lutego za 13 dni |
2:40 | PLANETE+ |
Opis
Interesująca seria poświęcona jednej z najstarszych metod konserwowania żywności, popularnej zwłaszcza wśród mieszkańców strefy polarnej i Azji. Fermentacja umożliwia długie przechowywanie pokarmów, a także uzyskanie wyrazistego smaku potraw. Na Grenlandii przyrządza się na przykład mewy kiszone w skórze foki; w Korei, Japonii i w Chinach - sfermentowane ryby i soję, a na Islandii - mięso rekina.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Yoonsang Kim reżyseria
Zobacz także
- Wszystkie smaki fermentacji: Żywność służąca przetrwaniu (1) - serial dokumentalny - noc pon./wt., 10 na 11 lutego 2:15
- Wszystkie smaki fermentacji: Upojeni fetorem (2) - serial dokumentalny - noc pon./wt., 10 na 11 lutego 2:50
- Wszystkie smaki fermentacji: Fermentacja i rozkład (3) - serial dokumentalny - noc pon./wt., 10 na 11 lutego 3:25
- Wszystkie smaki fermentacji: Dar morza i soli (4) - serial dokumentalny - noc wt./śr., 11 na 12 lutego 2:00
- Wszystkie smaki fermentacji: Wzniosłe rytuały (6) - serial dokumentalny - noc wt./śr., 11 na 12 lutego 3:20