Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (4/13)

magazyn poradnikowy Polska 2015   b.o.
W skrócie:Na jogurty wydajemy 2 miliardy zł rocznie. Przepis jest prosty - mleko plus bakterie jogurtowe. Producenci mleka często je zagęszczają i dosładzają. Katarzyna Bosacka zdradzi, jaki jogurt kupować.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
niedziela, 1 grudnia
za 13 dni
9:50 Food Network (z napisami)

Opis

Katarzyna Bosacka będzie wszędzie tam, gdzie się produkuje, fabrykuje, uprawia i... oszukuje. Zwiedzi zaplecza kuchni i sklepowe magazyny. Prześledzi, co dzieje się na taśmie produkcyjnej i na polu uprawnym. Na własnej skórze przetestuje szorty z koenzymem Q10, połknie magiczne suplementy i tygodniami będzie piła sok z buraków. Wyhoduje pleśń na chlebie i bakterie w jogurcie. Ubrudzi tonę koszulek, tylko po to, aby wybrać najlepszy proszek do prania. Wypróbuje także ręczniki na mokrych ciałach polskich pływaków. Katarzyna Bosacka odpowie również na pytania, które najczęściej zadają widzowie.

Na jogurty wydajemy 2 miliardy złotych rocznie, już prawie tyle samo, co na śmietanę lub kefir. Przepis jest prosty - mleko plus bakterie jogurtowe. Dziś jednak producenci dręczą mleko na różne sposoby - pasteryzują, zagęszczają, dosładzają. Kasia Bosacka zdradzi, jaki jogurt kupować. Widzowie dowiedzą się także, w czym skutecznie można uprać ciuchy. Kiedyś używano do tego wody z mydlinami. Dziś są proszki, płyny i kapsułki. Ekspertka doradzi, czy lepszy będzie drogi płyn zachwalany w reklamie czy tani mało znany proszek. Widzowie dowiedzą się również, czy te do czarnego naprawdę zachowują kolor na dłużej.

Zobacz także