Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (3/13)

Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (3/13)

magazyn poradnikowy Polska 2013   b.o.
W skrócie:W kolejnym odcinku Katarzyna Bosacka zajmuje się czekoladą. Kontrole Inspekcji Handlowej zakwestionowały co siódmy czekoladowy wyrób.Nie spełnia norm. Za mało w nim czekolady, za dużo cukru.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 21 listopada
dziś
14:25 Food Network (z napisami)

Opis

Katarzyna Bosacka tym razem policzy oka w rosole, doradzi, jak nie schrzanić białej kiełbasy i zapewni widzom szczyptę egzotyki. Odpowie też na pytania od zawsze nurtujące Polaków. Czy kasza jest dobra jak matka nasza, a soja to na pewno przyjaciółka twoja? Jak wybrać w sklepie niezłe ziółka? Co będzie zdrowsze, kefir czy maślanka? Dlaczego większość polędwic jest produkowanych ze schabu? Katarzynie Bosackiej nigdy nie zabraknie spożywczych inspiracji.A co z innymi produktami? Prowadząca sprawdzi, jak nie połamać sobie zębów na paście oraz jak nie naciąć się na noże kuchenne. I jak dopasować jeansy idealnie do figury i portfela. Drżyjcie nieuczciwi sprzedawcy i producenci, jednoczcie się konsumenci!

W kolejnym odcinku "Wiem, co jem" Katarzyna Bosacka zajmie się ulubionym przysmakiem wszystkich łasuchów - czekoladą. Kontrole przeprowadzone przez Inspekcję Handlową zakwestionowały co siódmy czekoladowy wyrób - za mało w nich orzechów, za dużo tłuszczów, te nadziewane whiskey i kawą nie zawierały śladu żadnej z tych używek. Również na samej czekoladzie oszukują nas producenci, pchając do niej mnóstwo cukru, karmelu i syropu glukozowo-fruktozowowego. Zamiast masła kakaowego używają utwardzanego tłuszczu roślinnego, który podwyższa stężenie złego cholesterolu we krwi. A przecież prawdziwe kakao poprawia samopoczucie, redukuje stres, podnosi odporność, a nawet ma właściwości antyrakowe. "Wiem, co kupuję" coś na ząb, czyli... wszystko o pastach do zębów.

Zobacz także