Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (2/12)

Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (2/12)

magazyn poradnikowy Polska 2017   od 12 lat
W skrócie:Katarzyna Bosacka sprawdzi, jak powinna być oznakowana żywność ekologiczna oraz kto wydaje certyfikaty świadczące o jej jakości. W segmencie poświęconym kupowaniu będzie mowa o walizkach.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Katarzyna Bosacka ponownie wyrusza do sklepów spożywczych, by sprawdzać jakość sprzedawanego tam jedzenia. Powie, jak sprawdzić czy kupowane przez nas produkty są pełnowartościowe. Prowadząca zajmie się również testowaniem przedmiotów codziennego użytku i doradzi, na co trzeba zwrócić uwagę, by nie zostać oszukanym.

11% mieszkańców naszego kraju regularnie kupuje żywność ekologiczną, a aż połowa decyduje się na podobny zakup co najmniej raz w miesiącu. Wierzymy, że takie produkty mają więcej składników odżywczych i zawierają mniej szkodliwej "chemii". Z tej mody korzystają producenci i sprzedawcy, którzy na swoich artykułach umieszczają napisy typu "z ekologicznie czystych rejonów", jednocześnie podwyższając ich cenę. Kasia Bosacka sprawdzi, jak powinna być oznakowana żywność ekologiczna oraz kto i pod jakimi warunkami wydaje certyfikaty świadczące o jej jakości. W segmencie poświęconym kupowaniu będzie mowa o walizkach. Dawniej wykonywano je z drewna, dziś w sklepie można znaleźć miękkie walizki tekstylne oraz te wykonane z twardych polimerów, określanych obco brzmiącymi nazwami: ABS, poliwęglan, polipropylen. Dzięki serii testów i eksperymentów ekipa programu przekona się, które z owych materiałów są najbardziej wytrzymałe. Walizki będą oblewane wodą, wystawiane na bokserskie ciosy, a wreszcie także zrzucane na twardy beton z wysokości 10 metrów. Na koniec Ula Chincz podpowie, jak zapakować swoje bagaże, aby maksymalnie wykorzystać daną przestrzeń.