Wiem, co jem (15/16)

Wiem, co jem (15/16)

magazyn poradnikowy Polska 2014   b.o.
W skrócie:Polska jest jednym z najważniejszych przetwórców ryb w UE, jednak statystyczny Polak zjada ich jedynie 12 kg rocznie. Niestety, w rodzimych sklepach łatwo natknąć się na złej jakości produkty.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 9 kwietnia
za 9 dni
10:30 Food Network

Opis

Katarzyna Bosacka po raz kolejny przygląda się produktom, które znajdują się na sklepowych półkach. Dla prowadzącej sklep spożywczy stał się niemal drugim domem. Kasia krąży między regałami z żywnością, sprawdzając skład produktów, ich wartości odżywcze, a także smak i jakość.

Polska jest jednym z najważniejszych przetwórców ryb w Unii Europejskiej, jednak statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich jedynie 12 kg rocznie, podczas gdy przeciętny Portugalczyk pochłania aż 57 kg rybiego mięsa. Niestety, w rodzimych sklepach łatwo natknąć się na złej jakości produkty, niektóre firmy potrafią sprzedać mięso przeterminowane nawet o 5 lat lub konserwy z oszukanym wsadem. Kasia Bosacka przekona się, co znalazł w łososiach zespół norweskich ekspertów. Odpowie też na pytanie, jak rozpoznać nieświeżą rybę, czy dzieci i kobiety w ciąży powinny jeść rybie mięso oraz czy panga i tilapia nadają się do spożycia.

Zobacz także