W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza?
W skrócie: | Thietmar z Merseburga i Anonim zwany Gallem pisali, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Żaden nie opisał jednak potraw. Poszukamy dań, które mogły się pojawić na książęcym stole. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Zarówno współczesny opisywanym wydarzeniom Thietmar z Merseburga, jak i piszący po nim Anonim zwany Gallem są zgodni co do tego, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Żaden z kronikarzy nie opisał jednak potraw, które wówczas podano. Dowiemy się, dlaczego tak się stało. Poszukamy też dań, które mogły się pojawić na książęcym stole, korzystając ze skąpych dostępnych źródeł.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 8:55
- W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:10
- W kotle historii: Szparagi i szczupaki. Powstanie wielkopolskie - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 9:00
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 grudnia 16:00
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - wtorek, 31 grudnia 7:40
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - środa, 1 stycznia 12:45
- W kotle historii: Górny Śląsk. Buchty i karminadle - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 8:45
- W kotle historii: Izabela Czartoryska. Maskarady i pamiątki - magazyn kulinarny - piątek, 3 stycznia 8:50
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - sobota, 4 stycznia 10:00 i 1 późniejsza emisja