W kotle historii: Zaginiona książka. Kuchnia czasu konfederacji warszawskiej
W skrócie: | Łukasz Modelski odtwarza potrawy według przepisów ze 'Zbioru dla kuchmistrza'. Znajduje się w niej kopia 'Kuchmistrzostwa' - najstarszej polskiej książki kucharskiej spisanej ok. 1540 roku. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 7 lutego za 11 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Łukasz Modelski odtwarza potrawy według przepisów ze "Zbioru dla kuchmistrza", książki odnalezionej niedawno przez prof. Jarosława Dumanowskiego. Znajduje się w niej kopia "Kuchmistrzostwa" - najstarszej polskiej książki kucharskiej spisanej ok. 1540 roku. Zachowało się aż 221 przepisów. Powstała ona ponad ćwierć wieku przed konfederacją warszawską, która ustanowiła pokój między ludźmi różnych wyznań na terenie Rzeczpospolitej. Modelski odtwarza przepisy na ptaki z gruszkami lub jabłkiem oraz kaszę z ryżu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Hołd carów Szujskich. Zygmunt III i kuchnia międzynarodowa - magazyn kulinarny - wtorek, 28 stycznia 8:55
- W kotle historii: Tęgi bifstek, wino szkaradne. Juliusz Słowacki i paryskie restauracje - magazyn kulinarny - środa, 29 stycznia 8:55
- W kotle historii: Kardynalskie delicje. Włoski triumf Marii Kazimiery - magazyn kulinarny - czwartek, 30 stycznia 8:45
- W kotle historii: Wiejsko i wielkomiejsko. Czym Georges Sand karmiła Chopina - magazyn kulinarny - piątek, 31 stycznia 8:50
- W kotle historii: Pożegnanie z bronią. Ostatnia bitwa I RP - magazyn kulinarny - sobota, 1 lutego 10:40
- W kotle historii: Tadeusz Kościuszko i kuchnia dwóch kontynentów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 lutego 8:50
- W kotle historii: Kuchnia weselna. Co podano w Bronowicach? - magazyn kulinarny - wtorek, 4 lutego 8:55
- W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu - magazyn kulinarny - środa, 5 lutego 8:55
- W kotle historii: Szparagi i szczupaki. Powstanie wielkopolskie - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 8:50
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety III cz. "Dziadów - magazyn kulinarny - sobota, 8 lutego 10:30