W kotle historii: Za króla Sasa
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
W skrócie: | Prowadzący przyrządzi flaki według wskazówek znajdujących się w książce 'Opis obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III'. Widzowie zobaczą też, jak robi się kiełbasę łyżką jedzoną. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Prowadzący przyrządzi flaki według wskazówek księdza Jędrzeja Kitowicza znajdujących się w książce "Opis obyczajów i zwyczajów za panowania Augusta III". Widzowie zobaczą też, jak robi się kiełbasę łyżką jedzoną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 13:15
- W kotle historii: Pokój toruński. Z Malborka do Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 9:00
- W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie - magazyn kulinarny - środa, 8 stycznia 8:55
- W kotle historii: Nobel. Kuchnia kalifornijska (21) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 8:45
- W kotle historii: Nie tylko Samosierra. Cesarskie menu - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 8:50
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - sobota, 11 stycznia 10:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mikołaj Rej. Cnotliwa lichwa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 stycznia 8:55
- W kotle historii: Ignacy Domeyko. Z Wilna nad Pacyfik - magazyn kulinarny - wtorek, 14 stycznia 8:55
- W kotle historii: Przecław Słota. Grzeczność przy wspólnej misie - magazyn kulinarny - środa, 15 stycznia 8:55
- W kotle historii: Wielka trójca. Wielkie żarcie - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 8:45