W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Pierwsze wzmianki na temat zamku w Czersku pojawiają się na przełomie XI i XII w. Twórcy zastanowią się, czy szkielet odkryty w roku 1968 może należeć do syna króla Haralda Godwinsona. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 8 kwietnia za 8 dni |
9:05 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Zamek w Czersku był jedną z siedzib ambitnego Konrada Mazowieckiego. Pierwsze wzmianki na temat tej budowli pojawiają się na przełomie XI i XII wieku. Twórcy programu zastanowią się m.in., czy olbrzymi szkielet tajemniczego możnowładcy, odkryty w roku 1968, może należeć do syna króla Haralda Godwinsona. A także, czy odnaleziony w Czersku wojownik to angielski królewicz pozbawiony dziedzictwa przez Wilhelma Zdobywcę. Wraz z naukowcami badamy losy komesa Magnusa i przygotowujemy potrawy z mazowieckich jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 9:10
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 8:55
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - czwartek, 3 kwietnia 8:50
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - piątek, 4 kwietnia 8:50
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 7 kwietnia 9:00
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - środa, 9 kwietnia 9:05
- W kotle historii: Pożegnanie z bronią. Ostatnia bitwa I RP - magazyn kulinarny - czwartek, 10 kwietnia 9:00
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów" - magazyn kulinarny - piątek, 11 kwietnia 9:00