W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski
W skrócie:Pierwsze wzmianki na temat zamku w Czersku pojawiają się na przełomie XI i XII w. Twórcy zastanowią się, czy szkielet odkryty w roku 1968 może należeć do syna króla Haralda Godwinsona.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 18 stycznia
za 10 dni
10:30 TVP Historia 2
sobota, 18 stycznia
za 10 dni
16:25 TVP Historia
niedziela, 19 stycznia
za 11 dni
11:05 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Zamek w Czersku był jedną z siedzib ambitnego Konrada Mazowieckiego. Pierwsze wzmianki na temat tej budowli pojawiają się na przełomie XI i XII wieku. Twórcy programu zastanowią się m.in., czy olbrzymi szkielet tajemniczego możnowładcy, odkryty w roku 1968, może należeć do syna króla Haralda Godwinsona. A także, czy odnaleziony w Czersku wojownik to angielski królewicz pozbawiony dziedzictwa przez Wilhelma Zdobywcę. Wraz z naukowcami badamy losy komesa Magnusa i przygotowujemy potrawy z mazowieckich jabłek.