W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Pierwsze wzmianki na temat zamku w Czersku pojawiają się na przełomie XI i XII w. Twórcy zastanowią się, czy szkielet odkryty w roku 1968 może należeć do syna króla Haralda Godwinsona. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 18 stycznia za 10 dni |
10:30 | TVP Historia 2 |
sobota, 18 stycznia za 10 dni |
16:25 | TVP Historia |
niedziela, 19 stycznia za 11 dni |
11:05 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Zamek w Czersku był jedną z siedzib ambitnego Konrada Mazowieckiego. Pierwsze wzmianki na temat tej budowli pojawiają się na przełomie XI i XII wieku. Twórcy programu zastanowią się m.in., czy olbrzymi szkielet tajemniczego możnowładcy, odkryty w roku 1968, może należeć do syna króla Haralda Godwinsona. A także, czy odnaleziony w Czersku wojownik to angielski królewicz pozbawiony dziedzictwa przez Wilhelma Zdobywcę. Wraz z naukowcami badamy losy komesa Magnusa i przygotowujemy potrawy z mazowieckich jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie - magazyn kulinarny - dziś, 8 stycznia 8:55
- W kotle historii: Nobel. Kuchnia kalifornijska (21) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 8:45
- W kotle historii: Nie tylko Samosierra. Cesarskie menu - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 8:50
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - sobota, 11 stycznia 10:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mikołaj Rej. Cnotliwa lichwa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 stycznia 8:55
- W kotle historii: Ignacy Domeyko. Z Wilna nad Pacyfik - magazyn kulinarny - wtorek, 14 stycznia 8:55
- W kotle historii: Przecław Słota. Grzeczność przy wspólnej misie - magazyn kulinarny - środa, 15 stycznia 8:55
- W kotle historii: Wielka trójca. Wielkie żarcie - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 8:45
- W kotle historii: Bolesław Rozrzutny. Polityka i pieniądze (27) - magazyn kulinarny - piątek, 17 stycznia 8:50
- W kotle historii: Opera i handelek. Wielkomiejska kuchnia egalitarna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 stycznia 8:55