W kotle historii: Unia lubelska, ale kuchnia włoska
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
W skrócie: | Widzowie poznają upodobania kulinarne Polaków żyjących w czasie zawarcia unii lubelskiej. Prowadzący przedstawi przepis na lecznicze lizaki. Przyrządzi wołowinę z receptury Bartolomea Scappiego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 18 grudnia za 6 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie dowiedzą się, jak wyglądały upodobania kulinarne Polaków żyjących w czasie zawarcia unii lubelskiej. Prowadzący przedstawi także przepis na lecznicze lizaki pochodzący ze zbiorów włoskiego zakonnika Aleksego Pedemontana. Oprócz tego zostanie przyrządzona duszona wołowina z receptury Bartolomea Scappiego.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Błękitna Armia. Kuchnia francuska (9) - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 9:05
- W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 8:40
- W kotle historii: Za króla Sasa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 grudnia 8:50
- W kotle historii: Bitwa pod Legnicą. Kuchnia tatarska wjeżdża do Polski - magazyn kulinarny - wtorek, 17 grudnia 8:50
- W kotle historii: Zjazd Krakowski. Uczta dyplomatyczna - magazyn kulinarny - czwartek, 19 grudnia 9:00
- W kotle historii: Oliwa. Marzenia o hiszpańskiej Armadzie - magazyn kulinarny - piątek, 20 grudnia 8:45
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 8:55