W kotle historii: Traktat wersalski. Menu dla pokoju
magazyn kulinarny Polska 2021
W skrócie: | Twórcy programu przyglądają się, jak wyglądało menu na zakończenie konferencji paryskiej w 1919 roku. Jedną z potraw była sola a la meuniere. Prowadzący w ten sam sposób przyrządzi flądrę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 9 grudnia za 5 dni |
9:00 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
28 czerwca 1919 roku na mapy świata wróciła Polska. Twórcy programu przyglądają się, jak wyglądało menu pokojowe na zakończenie konferencji paryskiej. Jedną z potraw była sola a la meuniere. Prowadzący w ten sam sposób przyrządzi flądrę. Z tamtym historycznym wydarzeniem kojarzy się również kura soubise.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska - magazyn kulinarny - dziś, 4 grudnia 8:40
- W kotle historii: Pierwsze wydanie "Pana Tadeusza". Kuchnia i epopeja - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 8:45
- W kotle historii: Od sasa do lasa. Polska kuchnia francuska - magazyn kulinarny - wtorek, 10 grudnia 8:45
- W kotle historii: Noc listopadowa. Powstańcy i kucharze - magazyn kulinarny - środa, 11 grudnia 8:45
- W kotle historii: Błękitna Armia. Kuchnia francuska (9) - magazyn kulinarny - czwartek, 12 grudnia 9:05
- W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 8:40
- W kotle historii: Za króla Sasa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 grudnia 8:50