W kotle historii: Szparagi i szczupaki. Powstanie wielkopolskie
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 27 grudnia za 13 dni |
9:00 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Za króla Sasa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 grudnia 8:50
- W kotle historii: Bitwa pod Legnicą. Kuchnia tatarska wjeżdża do Polski - magazyn kulinarny - wtorek, 17 grudnia 8:50
- W kotle historii: Unia lubelska, ale kuchnia włoska - magazyn kulinarny - środa, 18 grudnia 8:45
- W kotle historii: Zjazd Krakowski. Uczta dyplomatyczna - magazyn kulinarny - czwartek, 19 grudnia 9:00
- W kotle historii: Oliwa. Marzenia o hiszpańskiej Armadzie - magazyn kulinarny - piątek, 20 grudnia 8:45
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 8:55
- W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:10