W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu
W skrócie: | W roku 1645 w toruńskim ratuszu zorganizowano 'Colloquium charitativum', czyli rozmowę pomiędzy teologami luterańskimi, kalwińskimi i katolickimi. Sympozjum miało służyć utrzymaniu pokoju religijnego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 2 kwietnia za 12 dni |
8:55 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W roku 1645 w toruńskim ratuszu zorganizowano "Colloquium charitativum", czyli pełną miłości i wzajemnego zrozumienia rozmowę pomiędzy teologami luterańskimi, kalwińskimi i katolickimi. Sympozjum, podzielone na 36 sesji, miało służyć dyskusji ekumenicznej, przede wszystkim jednak - utrzymaniu pokoju religijnego w kraju. Spotkanie poparli król i prymas i miało ono znaczenie porównywalne z wcześniejszą o niemal 70 lat konfederacją warszawską.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - dziś, 21 marca 8:50
- W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 marca 8:55
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 25 marca 8:55
- W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół - magazyn kulinarny - środa, 26 marca 8:55
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - czwartek, 27 marca 8:50
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - piątek, 28 marca 8:50
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 31 marca 8:55
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 9:05