W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania?
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W 1454 roku toruńscy mieszczanie oraz członkowie Związku Pruskiego wypowiedzieli posłuszeństwo wielkiemu mistrzowi. Bezpośrednim następstwem tych wydarzeń była wojna trzynastoletnia. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 28 marca za 13 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1454 roku toruńscy mieszczanie i członkowie Związku Pruskiego wypowiedzieli posłuszeństwo wielkiemu mistrzowi. Wcześniej przez wiele lat próbowali przedstawić swoje oczekiwania władzom krzyżackim, a w końcu wzięli sprawy we własne ręce i wynegocjowali z polskim królem warunki przyłączenia Torunia do Korony. Powstanie zaskoczyło Krzyżaków, co z pewnością miało wpływ na jego sukces. Bezpośrednim następstwem tych wydarzeń była wojna trzynastoletnia, zakończona korzystnym dla Korony pokojem. W programie poznamy też potrawy charakterystyczne dla tamtych czasów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Honoratka i rewolucja. Gilotyna w kultowej warszawskiej kawiarni XIX w. - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 marca 8:50
- W kotle historii: Chocim: wspólnie przeciw Osmanom. Cztery armie, cztery kuchnie - magazyn kulinarny - wtorek, 18 marca 8:55
- W kotle historii: De Gaulle w PRL. Generał powraca do Polski - magazyn kulinarny - środa, 19 marca 8:55
- W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis? - magazyn kulinarny - czwartek, 20 marca 8:50
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - piątek, 21 marca 8:50
- W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 marca 8:55
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 25 marca 8:55
- W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół - magazyn kulinarny - środa, 26 marca 8:55
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - czwartek, 27 marca 8:50