W kotle historii: Opera i handelek. Wielkomiejska kuchnia egalitarna

W kotle historii: Opera i handelek. Wielkomiejska kuchnia egalitarna

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
W skrócie:1 stycznia 1858 roku miała miejsce premiera 'Halki' Stanisława Moniuszki. Kompozytor zamiast kawiarni wolał domowe zacisze. Był jednak smakoszem herbaty, do której podawano ciasteczka.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 20 stycznia
za 12 dni
8:55 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

1 stycznia 1858 roku miała miejsce premiera "Halki" Stanisława Moniuszki. W drugiej połowie XIX wieku Warszawa prężnie się rozwijała, powstawało wiele restauracji i kawiarni. Najpopularniejszą potrawą była zaś w tamtych czasach kiełbasa z kapustą, na którą przepis pojawi się w programie. Sam Moniuszko zamiast kawiarni wolał domowe zacisze. Był jednak smakoszem herbaty, do której podawano różne ciasteczka. W odcinku przepis na pyszne rogaliki.