W kotle historii: Oliwa. Marzenia o hiszpańskiej Armadzie

W kotle historii: Oliwa. Marzenia o hiszpańskiej Armadzie

magazyn kulinarny Polska 2021   od 12 lat

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 20 grudnia
za 8 dni
8:45 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Tematem odcinka jest kuchnia Wazów. Na dworze królewskim zaszczytne miejsce zajmowała kuchnia hiszpańska. Łukasz Modelski zaprezentuje mięsny kociołek z jajkiem oraz perliczki w marynacie escabeche.