W kotle historii: Noc listopadowa. Powstańcy i kucharze
W skrócie: | Łukasz Modelski sięga po przepisy z książki Jana Szyttlera. Pierwszym daniem będzie zupa z kasztanów. Następnie na stół trafi kaczka w sosie, która odzwierciedla zamiłowanie do kuchni myśliwskiej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 11 grudnia za 7 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Łukasz Modelski sięga po przepisy z książki Jana Szyttlera "Kucharz dobrze usposobiony", która ukazała się w 1830 roku. Autor czerpał inspiracje zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej. Dawne receptury doskonale pasują do współczesnych gustów. Pierwszym daniem będzie zupa gorąca z kasztanów. Następnie na stół trafi kaczka w białym sosie, która odzwierciedla zamiłowanie Szyttlera do kuchni myśliwskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska - magazyn kulinarny - dziś, 4 grudnia 8:40
- W kotle historii: Pierwsze wydanie "Pana Tadeusza". Kuchnia i epopeja - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 8:45
- W kotle historii: Traktat wersalski. Menu dla pokoju - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 grudnia 9:00
- W kotle historii: Od sasa do lasa. Polska kuchnia francuska - magazyn kulinarny - wtorek, 10 grudnia 8:45
- W kotle historii: Błękitna Armia. Kuchnia francuska (9) - magazyn kulinarny - czwartek, 12 grudnia 9:05
- W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 8:40
- W kotle historii: Za króla Sasa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 grudnia 8:50