W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Tym razem będzie mowa o dokumencie uchwalonym w Radomiu w 1505 r. Sam akt prawny, ograniczający władzę króla i dopuszczający do podejmowania decyzji Izbę Poselską, okazał się przełomowy. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 1 kwietnia za 12 dni |
9:05 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Tym razem będzie mowa o dokumencie uchwalonym w Radomiu w 1505 roku. Sam akt prawny, mocno ograniczający władzę króla i dopuszczający do podejmowania decyzji Izbę Poselską, okazał się przełomowy. Włączony do tzw. Statutu Łaskiego wszedł w skład pierwszej polskiej konstytucji. Widzowie dowiedzą się też, co wówczas jadali mniej zamożni szlachcice i senatorzy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Jerzy Grabowski reżyseria
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis? - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 8:45
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - piątek, 21 marca 8:50
- W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 marca 8:55
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 25 marca 8:55
- W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół - magazyn kulinarny - środa, 26 marca 8:55
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - czwartek, 27 marca 8:50
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - piątek, 28 marca 8:50
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 31 marca 8:55