W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej?
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Dobra arcybiskupów gnieźnieńskich w Żninie były czymś w rodzaju specjalnej strefy ekonomicznej i szybko się rozwijały dzięki przywilejom. Miasto uchodziło w średniowieczu za stolicę piwowarstwa. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 30 grudnia za 12 dni |
16:00 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Dobra arcybiskupów gnieźnieńskich w Żninie były czymś w rodzaju specjalnej strefy ekonomicznej i szybko się rozwijały dzięki dostępowi do dodatkowych przywilejów. Miasto uchodziło w średniowieczu za stolicę polskiego piwowarstwa, w której rywalizowały ze sobą zakłady świeckie i zakonne. Tam również pieczono doskonały chleb. Tradycja ta jest kontynuowana do dziś dnia.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Unia lubelska, ale kuchnia włoska - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 8:45
- W kotle historii: Zjazd Krakowski. Uczta dyplomatyczna - magazyn kulinarny - czwartek, 19 grudnia 9:00
- W kotle historii: Oliwa. Marzenia o hiszpańskiej Armadzie - magazyn kulinarny - piątek, 20 grudnia 8:45
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 8:55
- W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:10
- W kotle historii: Szparagi i szczupaki. Powstanie wielkopolskie - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 9:00
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - wtorek, 31 grudnia 7:40