W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej?

W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej?

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski
W skrócie:Dobra arcybiskupów gnieźnieńskich w Żninie były czymś w rodzaju specjalnej strefy ekonomicznej i szybko się rozwijały dzięki przywilejom. Miasto uchodziło w średniowieczu za stolicę piwowarstwa.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 30 grudnia
za 12 dni
16:00 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Dobra arcybiskupów gnieźnieńskich w Żninie były czymś w rodzaju specjalnej strefy ekonomicznej i szybko się rozwijały dzięki dostępowi do dodatkowych przywilejów. Miasto uchodziło w średniowieczu za stolicę polskiego piwowarstwa, w której rywalizowały ze sobą zakłady świeckie i zakonne. Tam również pieczono doskonały chleb. Tradycja ta jest kontynuowana do dziś dnia.