W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej?
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Dobra arcybiskupów gnieźnieńskich w Żninie były czymś w rodzaju specjalnej strefy ekonomicznej i szybko się rozwijały dzięki przywilejom. Miasto uchodziło w średniowieczu za stolicę piwowarstwa. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 7 kwietnia za 7 dni |
9:00 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Dobra arcybiskupów gnieźnieńskich w Żninie były czymś w rodzaju specjalnej strefy ekonomicznej i szybko się rozwijały dzięki dostępowi do dodatkowych przywilejów. Miasto uchodziło w średniowieczu za stolicę polskiego piwowarstwa, w której rywalizowały ze sobą zakłady świeckie i zakonne. Tam również pieczono doskonały chleb. Tradycja ta jest kontynuowana do dziś dnia.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 8:55
- W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 9:05
- W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 8:55
- W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia - magazyn kulinarny - czwartek, 3 kwietnia 8:50
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - piątek, 4 kwietnia 9:05
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 9:05
- W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu - magazyn kulinarny - środa, 9 kwietnia 9:05
- W kotle historii: Pożegnanie z bronią. Ostatnia bitwa I RP - magazyn kulinarny - czwartek, 10 kwietnia 9:00
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów" - magazyn kulinarny - piątek, 11 kwietnia 9:00