W kotle historii: Górny Śląsk. Buchty i karminadle
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
W skrócie: | Widzowie poznają przepisy kuchni śląskiej, w tym także te nawiązujące do filmu Kazimierza Kutza 'Perła w koronie'. Karminadle są rodzajem kotletów mielonych, a buchty to kluski na parze. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 2 stycznia za 13 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie poznają przepisy kuchni śląskiej, w tym także te nawiązujące do filmu Kazimierza Kutza "Perła w koronie". Karminadle to rodzaj kotletów mielonych. Nieodłącznym elementem kuchni regionu są także buchty, czyli kluski na parze.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 8:55
- W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:10
- W kotle historii: Szparagi i szczupaki. Powstanie wielkopolskie - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 9:00
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 grudnia 16:00
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - wtorek, 31 grudnia 7:40
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - środa, 1 stycznia 12:45