W kotle historii: Druccy-Lubeccy. Porozmawiajmy o polskich winach
magazyn kulinarny Polska 2022
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 28 lutego za 7 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Koniec Jagiellonów. Teatr śmierci w Knyszynie - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 10:45
- W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 8:50
- W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji - magazyn kulinarny - wtorek, 25 lutego 8:55
- W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi? - magazyn kulinarny - środa, 26 lutego 8:50
- W kotle historii: Lampa, która zmieniła świat. Ignacy Łukasiewicz uczy Rockefellera - magazyn kulinarny - czwartek, 27 lutego 8:45
- W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 marca 8:55
- W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 8:55
- W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira - magazyn kulinarny - środa, 5 marca 8:50
- W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości! - magazyn kulinarny - czwartek, 6 marca 8:50