W kotle historii: Bolesław Rozrzutny. Polityka i pieniądze (27)
W skrócie: | W 1352 r., w okresie Wielkanocy, zmarł Bolesław III Rozrzutny. W świątecznym menu władcy znalazł się kurczak, który zostanie przyrządzony w piwie. Łukasz Modelski przygotuje również baranka po polsku. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 17 stycznia za 10 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
21 kwietnia 1352 roku, w okresie Wielkanocy, zmarł Bolesław III Rozrzutny, książę legnicko-brzeski i prawny dziedzic korony polskiej. W świątecznym menu władcy znalazł się kurczak, który w tym wydaniu programu zostanie przyrządzony w piwie. Prowadzący przygotuje również baranka po polsku według przepisu z dawnej czeskiej książki kucharskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Kuchnia na biwaku. Dwie książki kucharskie - magazyn kulinarny - środa, 8 stycznia 8:55
- W kotle historii: Nobel. Kuchnia kalifornijska (21) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 8:45
- W kotle historii: Nie tylko Samosierra. Cesarskie menu - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 8:50
- W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina - magazyn kulinarny - sobota, 11 stycznia 10:45 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mikołaj Rej. Cnotliwa lichwa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 stycznia 8:55
- W kotle historii: Ignacy Domeyko. Z Wilna nad Pacyfik - magazyn kulinarny - wtorek, 14 stycznia 8:55
- W kotle historii: Przecław Słota. Grzeczność przy wspólnej misie - magazyn kulinarny - środa, 15 stycznia 8:55
- W kotle historii: Wielka trójca. Wielkie żarcie - magazyn kulinarny - czwartek, 16 stycznia 8:45
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - sobota, 18 stycznia 10:30 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Opera i handelek. Wielkomiejska kuchnia egalitarna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 stycznia 8:55