W kotle historii: Bitwa pod Legnicą. Kuchnia tatarska wjeżdża do Polski
W skrócie: | Ciągnąca na Węgry w kwietniu 1241 roku armia mongolska zmierzyła się z wojskami Henryka Pobożnego. Dla Polaków nie była to tylko bitwa, ale też pierwsze poważne zetknięcie z kulturą Mongołów. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 17 grudnia za 12 dni |
8:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Ciągnąca na Węgry w kwietniu 1241 roku armia mongolska zmierzyła się z wojskami Henryka Pobożnego. Wydarzenie to nie wiąże się jedynie z bitwą. Dla Polaków było to pierwsze tak poważne zetknięcie z kulturą Mongołów. Kuchnia krymska, która spopularyzuje się u nas dopiero za kilkaset lat, wówczas miała charakter całkowicie egzotyczny. Niewykluczone jednak, że kołduny czy bielusz mogły pojawić się pod Legnicą już w XIII wieku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Pierwsze wydanie "Pana Tadeusza". Kuchnia i epopeja - magazyn kulinarny - piątek, 6 grudnia 8:45
- W kotle historii: Traktat wersalski. Menu dla pokoju - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 grudnia 9:00
- W kotle historii: Od sasa do lasa. Polska kuchnia francuska - magazyn kulinarny - wtorek, 10 grudnia 8:45
- W kotle historii: Noc listopadowa. Powstańcy i kucharze - magazyn kulinarny - środa, 11 grudnia 8:45
- W kotle historii: Błękitna Armia. Kuchnia francuska (9) - magazyn kulinarny - czwartek, 12 grudnia 9:05
- W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 8:40
- W kotle historii: Za króla Sasa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 grudnia 8:50