W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska

W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 4 grudnia
jutro
8:40 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Prowadzący przedstawi przepisy na bigos mięsny dla panów oraz pieczoną łopatkę wieprzową.