Szokujące potrawy (5/6)

Szokujące potrawy (5/6)

serial dokumentalny Polska 2019   od 7 lat
W skrócie:Jarosław Nowak odwiedza Ałmaty. Odkrywa przysmak, który Kazachowie uważają za najdziwniejszy. Ogląda tradycyjną rzeźnię i farmę wielbłądów. Na jego talerz trafiają głowa owcy, mięso wielbłąda i konia.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Każdy kraj ma własne tradycyjne potrawy. Wśród nietypowych dań znajdują się m.in. pieczone nietoperze, sos przygotowany ze skisłych ryb czy larwy pszczół w miodzie. Ludzie zamieszkujący prezentowane w kolejnych odcinkach miejsca spożywają je na co dzień, ale turystów nie są to oczywiste przysmaki. Jarosław Nowak, antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw, wybiera się w kulinarną podróż, podczas której poznaje najdziwniejsze kuchnie świata.

W tym odcinku

Tym razem celem Jarosława Nowaka jest Kazachstan. To kraj kontrastów, w którym można zobaczyć dzikie, zielone stepy, a z drugiej strony - nowoczesne, szybko rozwijające się miasta. Najpierw prowadzący odwiedza Ałmaty, gdzie próbuje odkryć, co Kazachowie uważają za najdziwniejszy przysmak. Ogląda tradycyjną rzeźnię i największą na świecie farmę wielbłądów. Na jego talerz trafiają głowa owcy, mięso wielbłąda oraz konina, którą lokalna ludność uważa za kazachski doping. Zgodnie z kulinarną tradycją, a także dawnymi zwyczajami żadna część potrawy nie może się zmarnować, zaś samo przygotowanie dania to prawdziwa celebracja.

Zobacz także