Szokujące potrawy (4/6)
W skrócie: | Jarosław Nowak odwiedza Kambodżę, która przyciąga turystów dzięki różnorodnej kulturze i zaskakującej kuchni. Sercem każdego miasta w tym kraju są bazary, oferujące specyficzne potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 22 stycznia za 12 dni |
19:10 | Travel |
Opis
Każdy kraj ma własne tradycyjne potrawy. Wśród nietypowych dań znajdują się m.in. pieczone nietoperze, sos przygotowany ze skisłych ryb czy larwy pszczół w miodzie. Ludzie zamieszkujący prezentowane w kolejnych odcinkach miejsca spożywają je na co dzień, ale turystów nie są to oczywiste przysmaki. Jarosław Nowak, antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw, wybiera się w kulinarną podróż, podczas której poznaje najdziwniejsze kuchnie świata.
W tym odcinku
Jarosław Nowak odwiedza Kambodżę, która przyciąga turystów dzięki różnorodnej kulturze i zaskakującej kuchni. Sercem każdego miasta w tym kraju są bazary, oferujące specyficzne potrawy - począwszy od warzyw i egzotycznych owoców, po smażone na głębokim oleju tarantule. Prowadzący próbuje lokalnego przysmaku, prahoka, czyli fermentowanej pasty rybnej. Na jego talerzu znajdą się również szczur, nietoperz oraz plaster miodu z larwami na deser. Jarosław Nowak przybliża ponadto bogatą historię kraju.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jarosław Nowak gospodarz
Zobacz także
- Szokujące potrawy (1/6) - serial dokumentalny - środa, 15 stycznia 18:10
- Szokujące potrawy (2/6) - serial dokumentalny - środa, 15 stycznia 19:10
- Szokujące potrawy (3/6) - serial dokumentalny - środa, 22 stycznia 18:15