Smaki świata: Buddyzm w Japonii (4)

Smaki świata: Buddyzm w Japonii (4)

(Faith in food)

serial dokumentalny Niemcy 2022   od 12 lat
Występują:Catharina Kleber

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
niedziela, 13 kwietnia
za 11 dni
14:00 CANAL+ Kuchnia

Opis

Autorzy serii pokazują, jak religie kształtują jadłospis i zwyczaje kulinarne wiernych. Pokazują ich zwyczaje w święta, w czasie postu i na co dzień. Przyjrzą się wyznawcom hinduizmu, judaizmu, chrześcijaństwu i buddyzmowi. W każdym z tych wyznań obowiązują konkretne zakazy i nakazy. Prowadzący przyglądają się tradycjom kulinarnym mającym źródło w religiach oraz ich szerszemu oddziaływaniu na dietę współczesnych ludzi.

W tym odcinku

Choć ryby i jajka to istotne składniki w japońskiej kuchni, dieta wegańska ma wielowiekową tradycję. Praktykują ją buddyjscy mnisi, których głównym pokarmem są ryż, zupa miso, tofu i warzywa. Shojin ryori, tradycyjna kuchnia buddyjska, oparta jest na prostych, świeżych, regionalnych składnikach. Zyskała popularność także poza granicami Japonii.