Smaki świata: Buddyzm w Japonii (4)
(Faith in food)
Występują: | Catharina Kleber |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 13 kwietnia za 11 dni |
14:00 | CANAL+ Kuchnia |
Opis
Autorzy serii pokazują, jak religie kształtują jadłospis i zwyczaje kulinarne wiernych. Pokazują ich zwyczaje w święta, w czasie postu i na co dzień. Przyjrzą się wyznawcom hinduizmu, judaizmu, chrześcijaństwu i buddyzmowi. W każdym z tych wyznań obowiązują konkretne zakazy i nakazy. Prowadzący przyglądają się tradycjom kulinarnym mającym źródło w religiach oraz ich szerszemu oddziaływaniu na dietę współczesnych ludzi.
W tym odcinku
Choć ryby i jajka to istotne składniki w japońskiej kuchni, dieta wegańska ma wielowiekową tradycję. Praktykują ją buddyjscy mnisi, których głównym pokarmem są ryż, zupa miso, tofu i warzywa. Shojin ryori, tradycyjna kuchnia buddyjska, oparta jest na prostych, świeżych, regionalnych składnikach. Zyskała popularność także poza granicami Japonii.
Występują (pokaż wszystkich)
Zobacz także
- Smaki świata: Hinduizm w Indiach (1) - serial dokumentalny - niedziela, 6 kwietnia 13:30
- Smaki świata: Judaizm w Nowym Jorku (2) - serial dokumentalny - niedziela, 6 kwietnia 14:00
- Smaki świata: Chrześcijaństwo w Europie (3) - serial dokumentalny - niedziela, 13 kwietnia 13:30