Polska na patelni (2/6)
W skrócie: | Na Podlasiu Bożenka zamierza odwiedzić swojego dziadka Heńka. Razem z córką Kingą przyrządzają bliny i lokalną odmianę sera korycińskiego. Wdowa Mirka razem z rodziną wędzi domowe kiełbasy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.
Na Podlasiu Bożenka zamierza odwiedzić swojego dziadka Heńka. Razem z córką Kingą przyrządzają więc bliny i lokalną odmianę sera korycińskiego. Mężczyzna z kolei przygotował ognisko i złowione przez siebie pstrągi do usmażenia na smalcu. Podczas odwiedzin znajdzie się czas na śpiewy i akordeon, czym zajmie się Janusz. Wdowa Mirka razem z rodziną uwędzi domowe kiełbasy. Jej wnuczki są zachwycone robieniem korali z jarzębiny. Zięć Łukasz bierze na siebie starcie chrzanu.
Zobacz także
- Polska na patelni (1/6) - magazyn kulinarny - niedziela, 4 maja 12:30