Podróżnik: Nowy Agadir

magazyn turystyczny Polska   b.o.
W skrócie:Agadir to modny kurort na zachodnim wybrzeżu Maroka z atrakcyjną bazą noclegową. W odcinku dowiemy się też jak przyrządzać harirę, czyli zupę z baraniny, soczewicy, kolendry i pomidorów.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 22 stycznia
za 12 dni
11:05 TVP Nauka
środa, 22 stycznia
za 12 dni
23:35 TVP Nauka

Opis

Wraz z autorami programu, Anną i Tomaszem Kwiatkowskimi, widzowie wędrują po bardziej i mniej znanych zakątkach świata. Dzięki ciekawej formule magazynu poznajemy historię różnych krajów oraz ich mieszkańców, zwyczaje i obyczaje. W programach znajdują się także podstawowe informacje dla turystów - o bazie hotelowej, możliwościach transportowych, pogodzie i walucie.

Agadir to modny kurort na zachodnim wybrzeżu Maroka. Turyści znajdą tu luksusowe hotele, szerokie plaże, restauracje, sklepy z pamiątkami oraz spokój idealny na wakacyjny odpoczynek. Miasto usytuowane jest obok trasy biegnącej w kierunku Sahary i Mauretanii. W 1960 r. wystąpiło tu silne trzęsieni ziemi, które zrównało z ziemią niemal cały Agadir. Coco Polizzi, architekt i rzeźbiarz, postanowił wówczas odbudować starą medynę. Z czasem dzielnica rozrosła się tworząc atrakcję turystyczną. W odcinku dowiadujmy się, jak przyrządzać harirę, czyli zupę z baraniny, soczewicy, kolendry i pomidorów. W programie ponadto: baza noclegowa w Agadirze, wizyta w spa oraz porady dla podróżujących do Maroka.

Zobacz także