Podróż przez smaki Chin (6)
(A Bite of China)
Reżyseria: | Chen Xiaoqing |
---|---|
W skrócie: | Widzowie poznają tradycje kulinarne Chin. Dowiedzą się m.in., jak przyrządza się grzyby matsutake i różne wersje smakowe bambusa. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 24 listopada za 10 dni |
19:50 | CANAL+ Kuchnia |
Opis
Siedmioodcinkowa seria dokumentalna, która przedstawia prawdziwą kuchnię Państwa Środka. Jedzenie, potocznie określane mianem chińszczyzny, zyskało popularność na całym świecie ze względu na krótki czas przygotowania. Jednak to, co Europejczycy i Amerykanie uważają za kuchnię chińską całkowicie różni się od tego, co faktycznie jedzą mieszkańcy tego azjatyckiego kraju. Twórcy serii odwiedzili 60 miejsc tego rozległego i niezwykle różnorodnego kraju. Przyjrzeli się lokalnym tradycjom kulinarnym oraz regionalnym produktom i składnikom. Nie zapomnieli o społecznym spojrzeniu na kwestie jedzenia. Dzięki ich dociekliwości widzowie dowiedzą się m.in. jak przyrządza się drogocenne grzyby matsutake, co robi się z różnymi wersjami smakowymi bambusa i jak wygląda praca osób wykopujących pędu lotosu. Dodatkowym atutem programu są unikalne zdjęcia oraz nastrojowa muzyka dobrze ilustrująca klimat Chin.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Chen Xiaoqing reżyseria
Zobacz także
- Podróż przez smaki Chin (5) - serial dokumentalny - niedziela, 17 listopada 19:50