Makłowicz w podróży: Podróż 8. Portugalia - Za Tagiem

magazyn kulinarny Polska 2009   b.o.
W skrócie:Robert Makłowicz w Portugalii zwiedza gospodarstwo agroturystyczne. W Barrancos próbuje miejscowych wędlin z czarnych świń. Menu wieńczą dania z solonego dorsza.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
wtorek, 7 stycznia
za 12 dni
19:45 TVP Rozrywka
środa, 8 stycznia
za 13 dni
10:05 TVP Rozrywka

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Podróżnik i krytyk kulinarny z Polski jedzie w okolice portugalskiego miasta Beja, by przyjrzeć się tamtejszym uprawom winorośli oraz zwiedzić gospodarstwo agroturystyczne. W Moura Robert Makłowicz przeprowadza degustację szlachetnego oleju u największego w Portugalii producenta oliwy. Natomiast w Barrancos na pograniczu z Hiszpanią próbuje miejscowych wyrobów wędliniarskich z czarnych świń rasy Porco Preto. Menu wieńczą dania z solonego dorsza: supremos de bacalhau z ziemniakami w oliwie oraz podawane z chlebem migas gatas com bacalhau.