Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Górska Barbagia
W skrócie: | Robert Makłowicz odwiedza region Barbagia na Sardynii. Przybywa do leśnej kuchni pasterskiej, gdzie nad paleniskiem pieką się prosiaki. Próbuje słynnego lokalnego produktu - sera z larwami much. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert Makłowicz odwiedza wapienne góry Supramonte w regionie Barbagia, które przez wieki stanowiły schronienie dla sardyńskich pasterzy oraz osławionych bandytów. Przybywa do leśnej kuchni pasterskiej, gdzie nad paleniskiem pieką się prosiaki i kiełbasy, na murku wystawiono jarzyny, oliwki i chleb. W jadłospisie pieczony prosiak, wędzone wędliny, chrupki chleb pane carrasau i czerwone wino cannonau. Jeden z mieszkańców zaprasza Roberta do swojego domostwa, gdzie częstuje go słynnym wśród smakoszy sardyńskim produktem: żywym serem casu marzu z larwami much oraz chlebem pane ingherda oraz grappa Filu e Ferru. W Olienie Robert ma okazję zobaczyć, jak robi się domowy makaron. Sam zaś szykuje danie z chrupkiego chleba. Finał wieczoru stanowi degustacja przysmaków w restauracji w stylu rustykalnym. Na długim stole czeka kolacja: kardy (karczochy), pepperonata (duszona paryka) i pieczone pomidory.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 46. - Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Costa del Sol - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 15:50 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - niedziela, 20 kwietnia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Chorwacja - Lastovo i Mljet - magazyn kulinarny - niedziela, 20 kwietnia 6:55
- Makłowicz w podróży: Polska - Wielkanoc na Kaszubach - magazyn kulinarny - niedziela, 20 kwietnia 7:35 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 29. Lanzarote - Wyspa wulkanów - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 14. Irlandia - Galway - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Trydent - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 29. Lanzarote - Do zjedzenia - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 14. Irlandia - Cork - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 15:55