Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Górska Barbagia
W skrócie: | Robert Makłowicz odwiedza region Barbagia na Sardynii. Przybywa do leśnej kuchni pasterskiej, gdzie nad paleniskiem pieką się prosiaki. Próbuje słynnego lokalnego produktu - sera z larwami much. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 13 lutego pojutrze |
16:45 | TVP HD |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert Makłowicz odwiedza wapienne góry Supramonte w regionie Barbagia, które przez wieki stanowiły schronienie dla sardyńskich pasterzy oraz osławionych bandytów. Przybywa do leśnej kuchni pasterskiej, gdzie nad paleniskiem pieką się prosiaki i kiełbasy, na murku wystawiono jarzyny, oliwki i chleb. W jadłospisie pieczony prosiak, wędzone wędliny, chrupki chleb pane carrasau i czerwone wino cannonau. Jeden z mieszkańców zaprasza Roberta do swojego domostwa, gdzie częstuje go słynnym wśród smakoszy sardyńskim produktem: żywym serem casu marzu z larwami much oraz chlebem pane ingherda oraz grappa Filu e Ferru. W Olienie Robert ma okazję zobaczyć, jak robi się domowy makaron. Sam zaś szykuje danie z chrupkiego chleba. Finał wieczoru stanowi degustacja przysmaków w restauracji w stylu rustykalnym. Na długim stole czeka kolacja: kardy (karczochy), pepperonata (duszona paryka) i pieczone pomidory.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Eldorado - magazyn kulinarny - dziś, 11 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - dziś, 11 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Tunis - magazyn kulinarny - dziś, 11 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Nad Pacyfikiem - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Koral, korek i langusta - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Północ - magazyn kulinarny - środa, 12 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Kraj pełen skarbów - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Wschód - magazyn kulinarny - czwartek, 13 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 9. Islandia - Wyspa gejzerów - magazyn kulinarny - piątek, 14 lutego 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Ekwador po polsku - magazyn kulinarny - piątek, 14 lutego 15:55