Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Göteborg
W skrócie: | W Göteborgu Robert Makłowicz bierze udział w hurtowej aukcji ryb i owoców morza. Potem próbuje smażonego śledzia z arktycznymi jagodami i towarzyszy przyrządzaniu marynowanego łososia. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 2 maja za 12 dni |
19:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Założony przez króla Gustawa II Adolfa Göteborg to drugie co do wielkości miasto Szwecji. Na początek Robert bierze udział w hurtowej aukcji ryb i owoców morza. W jednej z ulicznych budek kucharz kosztuje smażonego śledzia z arktycznymi jagodami. Następnie trafia do najstarszej w mieście restauracji Kometen. Tutejszy szef kuchni, Leif Mannerström, przyrządza marynowanego łososia gravlax, podawanego z kawiorem. Makłowicz zwiedza też wierną replikę statku z XVIII wieku i muzeum szwedzkiej motoryzacji. W kolejnej restauracji rybnej jej szef Johan Malm specjalnie dla Roberta przygotowuje smażoną makrelę z zielonym puree. Potem prowadzący udaje się do przetwórni ryb należącej do firmy Abba Seafood, gdzie obserwuje proces filetowania szprotek, a także produkcję słynnej pasty kawiorowej w tubkach. Pobyt w Göteborgu wieńczy wizyta w kawiarni Da Matteo.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Chorwacja - Lastovo i Mljet - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 6:55
- Makłowicz w podróży: Polska - Wielkanoc na Kaszubach - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 7:35 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 29. Lanzarote - Wyspa wulkanów - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 14. Irlandia - Galway - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Trydent - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 29. Lanzarote - Do zjedzenia - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 14. Irlandia - Cork - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Górska Garda - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 29. Lanzarote - Kanaryjski raj - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja