Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Ekolandia
W skrócie: | W Malmö Robert Makłowicz degustuje zamówione w ekologicznym lokalu dania, m.in. ragout z policzków wołowych. Później udaje się na półwysep Bjäre, ziemniaczany spichlerz Szwecji. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 1 maja za 11 dni |
19:45 | TVP Rozrywka |
piątek, 2 maja za 12 dni |
10:05 | TVP Rozrywka |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert Makłowicz rozpoczyna swoją podróż w Malmö, gdzie wyraźnie widać zamiłowanie Szwedów do ekologicznego stylu życia. W sali restauracyjnej wyjaśnia koncept ekologicznej restauracji, którego podstawę stanowią zakaz palenia i przestrzeganie zasad fair trade przy imporcie produktów. Następnie degustuje zamówione dania: stek, ragout z policzków wołowych, kiełbasę cielęcą, puree z pokrzyw i zielone szparagi. Później udaje się na półwysep Bjäre - ziemniaczany spichlerz Szwecji - gdzie degustuje trunki z młodych ziemniaków. Tak wzmocniony dociera do cieśniny Kattegat, a następnie na wyspę Styrsö. Na pomoście mariny przyrządza danie główne odcinka: sałatkę szwedzką z łososiem i langustynką. Następnie w jadalni nadmorskiego pensjonatu z tradycjami degustuje dania rybne: śledzia i smażoną makrelę z kawiorem. Na deser musi dojechać do zamku Sofiero, dawnej letniej rezydencji królewskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Chorwacja - Lastovo i Mljet - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 6:55
- Makłowicz w podróży: Polska - Wielkanoc na Kaszubach - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 7:35 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 29. Lanzarote - Wyspa wulkanów - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 14. Irlandia - Galway - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Trydent - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 29. Lanzarote - Do zjedzenia - magazyn kulinarny - wtorek, 22 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 14. Irlandia - Cork - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 15:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Górska Garda - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 29. Lanzarote - Kanaryjski raj - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja