Makłowicz w podróży: Podróż 23. Luksemburg - Belgia - Niemcy: Belgijskie Ardeny
W skrócie: | Robert Makłowicz w Ardenach degustuje słynną szynkę ardeńską, a w opactwie trapistów w Orval przyrządza kotlety wieprzowe w piwie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Relacja z wyprawy Roberta Makłowicza w Ardeny. Pierwszym przystankiem na trasie podróży globtrotera z Polski jest Spa, belgijski kurort, którego gorące źródła były znane już w XVI wieku. Obecnie miasto swoją sławę zawdzięcza zbudowanemu w latach 20. torowi wyścigowemu Spa-Francorchamp, gdzie odbywają się wyścigi Formuły 1. Makłowicz odwiedza górujący nad miastem zamek Montjardin należący do Charlesa Antoine'a de Theux de Montjardina. Arystokrata zapoznaje gościa z Krakowa z elementami belgijskiego stołu, na który składają się odpowiednie nakrycia, piwo i dziczyzna. Po wizycie na zamku Makłowicz wybiera się do restauracji "Le Saint Hubert", która specjalizuje się w podawaniu dziczyzny, gdzie zamawia gulasz z dzika. Następnie w pobliskim miasteczku Nassogne, w zakładzie rodziny Magerotte, degustuje miejscowy specjał, szynkę ardeńską. Ostatnim punktem podróży jest opactwo trapistów w Orval, gdzie od XII wieku mnisi warzą tu doskonałe piwo. Na wewnętrznym dziedzińcu klasztoru Robert przyrządza danie z miejscowym piwem: kotlety wieprzowe w piwie z boczkiem. A na pożegnanie zaprasza na typowy belgijski specjał: frytki z kremowym majonezem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Estonia - Inflanty - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 7:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Brytyjska chwała - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Tunis - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 13:15
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Eldorado - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - podróż sentymentalna - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Czarnogóra - Boka Kotorska - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Costa del Sol - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Kadyks - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 15:50 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Sewilla - magazyn kulinarny - niedziela, 27 kwietnia 6:55 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Północ - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 14:10