Makłowicz w podróży: Podróż 22. Irlandia Północna - Tropem legend
W skrócie: | W czasie pobytu w Belfaście kucharz z Krakowa odwiedza m.in. stocznię Harland & Wolff. Na nabrzeżu gotuje krem z kaszy jęczmiennej, doprawiany śmietaną i whiskey. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
W czasie swojego pobytu w Belfaście kucharz z Krakowa odwiedza stocznię Harland & Wolff, w której w początkach XX wieku powstały trzy największe liniowce na świecie - Olympic, Gigantic i Titanic. Zagląda też do miejscowej restauracji specjalizującej się w daniach serwowanych na pokładzie zatopionego przez górę lodową statku. Na nabrzeżu Robert w asyście szefa lokalu, gotuje zupę krem z kaszy jęczmiennej, doprawianą śmietaną i irlandzką whiskey. Następnie przenosi się w pobliże Armagh, gdzie zwiedza wytwórnię cydru, tradycyjnego irlandzkiego napoju alkoholowego. Na koniec zatrzymuje się w leżącym niecałe 20 km od stolicy Hillsborough. Co roku we wrześniu odbywa się w tu słynny festiwal ostryg i przegrzebków. W ulubionym pubie pisarza Jamesa Joyce'a Plough Inn Makłowicz zamawia owoce morza: ostrygi i małże św. Jakuba w sosie holenderskim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Górska Garda - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Przez góry - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Quito - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Alpejska kraina Ladynów - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 7:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Nie tylko zamki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Eldorado - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Tygiel kulinarny - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Wypad za miasto - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Wodny świat - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 15:50
- Makłowicz w podróży: Podróż 16. Estonia - Inflanty - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 6:20