Makłowicz w podróży: Podróż 22. Irlandia Północna - Kierunek Atlantyk

magazyn kulinarny Polska 2011   b.o.
W skrócie:Robert Makłowicz podróżuje po irlandzkim hrabstwie Antrim. Zwiedza m.in. Londonderry i Carnlough. Przyrządza zupę porową z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
niedziela, 29 grudnia
za 8 dni
6:20 TVP HD

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

W tym odcinku Robert Makłowicz podróżuje po irlandzkim hrabstwie Antrim. Celem kucharza z Krakowa jest położone nad rzeką Foyle drugie co do wielkości miasto w kraju zwane Derry lub Londonderry. Po drodze gość z Polski zatrzymuje się w Glenarm, nad którym wznosi się zamek rodu McDonnell. Makłowicz zwiedza tamtejsze ogrody, w których prócz zapierających dech w piersiach kwiatów znajduje m.in. drzewka laurowe, szczypior i kwitnący rozmaryn. Kolejnym przystankiem na trasie podróży jest portowe miasteczko Carnlough. Przed wojną właścicielką tych terenów była babka Winstona Churchilla. W hotelowej restauracji Robert spożywa bułeczkę typu scone z masłem, śmietaną i dżemem oraz kawą po irlandzku, a na wybrzeżu, w pobliżu skał, na których roztrzaskały się w XVI wieku niedobitki hiszpańskiej Wielkiej Armady, przyrządza zupę porową z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi. W końcu Makłowicz dociera do Derry. Początki miasta sięgają XVII wieku. Jego podwójna nazwa wiąże się z przybyciem na te tereny protestantów, którzy, by wyrazić swoje przywiązanie dla korony angielskiej, przemianowali je na Londonderry.