Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Jezioro Ochrydzkie

Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Jezioro Ochrydzkie

magazyn kulinarny Polska 2010   b.o.
W skrócie:Jezioro Ochrydzkie ze względu na swoje walory krajobrazowe i różnorodność biologiczną od 1980 r. znajduje się na liście UNESCO. To najsłynniejszy kurort Macedonii.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 14 grudnia
za 12 dni
6:20 TVP HD

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Ochryd, czyli jezioro Ochrydzkie, jest najstarsze w Europie i najgłębsze na Bałkanach. Ze względu na swoje walory krajobrazowe i różnorodność biologiczną od 1980 roku znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Miasto leżące nad jeziorem również nazywa się Ochryd (po polsku Ochryda) i jest to obecnie najsłynniejszy kurort Macedonii, w sezonie tłumnie odwiedzany przez gości z całego świata. W dawnej Jugosławii Socjalistyczna Federacyjna Republika Macedonii była najbiedniejszą, typowo rolniczą prowincją. Dzięki temu jednak sprzedawana tu żywność jest teraz w 100 procentach ekologiczna. Na miastem górują twierdza i mury obronne cara Samoiła z X wieku. W czasach bizantyjskich miasto słynęło z tego, że każdego dnia w roku można było tu się pomodlić w innej świątyni - podobno było ich aż 365. Wiele z nich zachowało się do dziś, m.in. wspaniały monastyr św. Pantelejmona oraz kościół św. Jana Teologa z Kaneo. Na zakończenie swojej wędrówki po mieście kucharz z Krakowa przyrządza na molo własną kompozycję kulinarną - pstrąga tęczowego w sosie winnym.