Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Jezioro Ochrydzkie
W skrócie: | Jezioro Ochrydzkie ze względu na swoje walory krajobrazowe i różnorodność biologiczną od 1980 r. znajduje się na liście UNESCO. To najsłynniejszy kurort Macedonii. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 3 marca za 10 dni |
19:45 | TVP Rozrywka |
wtorek, 4 marca za 11 dni |
10:05 | TVP Rozrywka |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Ochryd, czyli jezioro Ochrydzkie, jest najstarsze w Europie i najgłębsze na Bałkanach. Ze względu na swoje walory krajobrazowe i różnorodność biologiczną od 1980 roku znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Miasto leżące nad jeziorem również nazywa się Ochryd (po polsku Ochryda) i jest to obecnie najsłynniejszy kurort Macedonii, w sezonie tłumnie odwiedzany przez gości z całego świata. W dawnej Jugosławii Socjalistyczna Federacyjna Republika Macedonii była najbiedniejszą, typowo rolniczą prowincją. Dzięki temu jednak sprzedawana tu żywność jest teraz w 100 procentach ekologiczna. Na miastem górują twierdza i mury obronne cara Samoiła z X wieku. W czasach bizantyjskich miasto słynęło z tego, że każdego dnia w roku można było tu się pomodlić w innej świątyni - podobno było ich aż 365. Wiele z nich zachowało się do dziś, m.in. wspaniały monastyr św. Pantelejmona oraz kościół św. Jana Teologa z Kaneo. Na zakończenie swojej wędrówki po mieście kucharz z Krakowa przyrządza na molo własną kompozycję kulinarną - pstrąga tęczowego w sosie winnym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Za miedzą - magazyn kulinarny - dziś, 21 lutego 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 13. Austria - Narty u Amadeusza - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 21 na 22 lutego 0:40
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Mostar - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 6:20
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Trebinje - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 41. Malezja - Penang - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 7:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 45. Kuba - Szlak bojowy - magazyn kulinarny - sobota, 22 lutego 15:50
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Nad Sutjeską i Driną - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 6:20
- Makłowicz w podróży: Austria - Wiedeń cesarski - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 4. Mołdawia - Mołdawia winem płynąca - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 16:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 46. Węgry - Budapeszt - jubileuszowy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 16:45